March 13, 2019

November 14, 2018

October 11, 2018

September 20, 2018

Please reload

Recent Posts

Wooden buildings we love at DTQ Designs

May 9, 2018

It’s hard not to be awestruck by the impressive and yet subtle architectural triumph that is Oberholz Mountain Hut by architects Peter Pichler and Pavol Mikolajcak.  

 

Situated in the Italian Dolomites at 2000 metres the building looks like fallen tree with three branches clutching the mountain side - almost precariously at first glance.   Upon closer examination we can see that the building is, in fact, embedded securely into the mountainside, cleverly providing much-needed subterranean floor space for technical facilities, staff, storage, etc. whilst preserving the upper levels and the spectacular views for the paying clientele as well as the kitchens, etc. 

 

The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into the walls and creates ‘pockets’ for intimacy, which are very welcome and blend nicely with the more modern open-plan aspect of the design.

 

 

Photo © Oskar Da Riz Winter

 

 

Photo © Oskar Da Riz Winter

 

Cleverly, each of the three glazed cantilevered branches, not only individually frames each of the major surrounding mountains, but also gives the illusion of floating above the side of the mountain rather than sitting safely upon it.  Providing stunning views (provided Mother Nature plays ball).

 

Photo © Jens Rußmann

 

SMLXL

The entire building is constructed out of wood.  Structural elements and interior are spruce, the façade is larch and furniture in oak – all typical woods from the area.  A homogeneous sculpture with local materials.

 

I don’t need much of an excuse to enter a mountain hut when skiing but I’d happily go a few hundred miles out of my way to find this wooden wonder.

 

Photo © Oskar Da Riz Winter

Photos © Oskar Da Riz Winter

 Pavol Mikolajcak (left) and Peter Pichler (right)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

HOME          ABOUT         DTQ BESPOKE JOINERY         DTQ INTERIORS         GALLERY          CASE STUDY          NEWS          CONTACT